Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Politieonderzoek naar fraude bij 300 Braziliaanse bedrijven in chemische sector

Datum : 23/08/2011
Land : Brazilië

 Politieonderzoek naar fraude bij 300 Braziliaanse bedrijven in chemische sector

De Federale politie in Brazilië heeft een van de grootste operaties van de laatste paar jaren op touw gezet om corruptie tegen te gaan in de chemische sector. De operatie Alquimia wordt uitgevoerd in achttien staten in samenwerking met het Ministerio de Hacienda. 

Vijfhonderd politieagenten zijn ingezet om bij meer dan driehonderd bedrijven onderzoek te doen naar fraude. Het gaat om bedrijven die zich verrijkt zouden hebben ten koste van de staat. Een van de doelen van de operatie is het terughalen van duizend miljoen reales. Veel geld is weggesluisd naar belastingparadijzen of is witgewassen.

Zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven zijn beschuldigd van fraude, waarvan de meeste hun belangrijkste zetel op de Britse Maagden eilanden hebben. Op het moment zijn al eenendertig verdachten vastgehouden. De politie heeft echter al het bevel gegeven om 129 andere verdachten op te sporen en aan te houden. De autoriteiten hebben bij 62 personen beslag gelegd op spullen, zoals luxe auto’s, jachten en vliegtuigen.

Dilma Roussef heeft de operatie vanaf het begin gesteund, aangezien zij aan het strijden is om elke vorm van corruptie tegen te gaan, zeker wanneer het gaat om het misbruiken van overheidsgeld. Roussef heeft al drie ministers uit haar regering naar huis gestuurd. Dit beleid krijgt de goedkeuring van een groot deel van de bevolking. De steun aan de regering zou gelijk staan aan negenenveertig procent van de Braziliaanse bevolking.

 

 
Bron : El País
Bookmark and Share


Terug