Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Populariteit president Bolsonaro keldert

Datum : 29/03/2019
Land : Brazilië

Populariteit president Bolsonaro keldert

Na amper drie maanden keldert de populariteit van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De crisissen volgen elkaar op. Maar Bolsonaro communiceert alsof zijn verkiezingscampagne nog altijd bezig is.

“Bolsonaro eruit” stond op verschillende borden toen Jair Bolsonaro vorige week Santiago de Chile bezocht. Chileense manifestanten beschuldigden hem van racisme, homofobie, vrouwenhaat en fascisme. Oppositieleiders weigerden deel te nemen aan een lunch georganiseerd door de Chileense president Sebastián Piñera. Bolsonaro was in Chili voor een top van Prosur, een organisatie die door vooral rechtse regeringen in het leven werd geroepen nadat ze de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) hadden verlaten.

In oktober vorig jaar werd Bolsonaro nog verkozen met 55 procent van de stemmen maar zijn populariteit ging sindsdien razendsnel omlaag. In januari, bij zijn aantreden, had hij nog de steun van 49 procent van de Braziliaanse bevolking, deze maand is dat al gedaald 34 procent, zo blijkt uit een peiling van het Braziliaanse Instituut voor Publieke Opinie en Statistieken.

De Brazilianen zien een regering die is verlamd door interne conflicten en gevechten tegen windmolens. Controversiële maatregelen zoals de versoepeling van wapenbezit, beschuldigingen van corruptie in de presidentiële familie, en tegenstrijdige berichten van de president en zijn kinderen via sociale media tasten dat imago verder aan.

Bolsonaro staat synoniem voor verdeeldheid. Zijn omstreden, soms verbijsterende verklaringen waren de sleutel tot zijn verkiezingsoverwinning. Maar zijn communicatie is nog altijd op zijn aanhangers afgestemd, alsof de verkiezingscampagne doorgaat, en daarmee dreigt hij zijn regering voortijdig te gronde te richten.

Ondernemers en financiële instellingen maken zich ondertussen zorgen. Kopstukken van grote bedrijven en ondernemersorganisaties hadden al een ontmoeting met vicepresident Hamilton Mourão, die in deze chaotische regering opvalt door zijn evenwichtige aanpak en bereidheid tot dialoog. In Brazilië wordt dan ook steeds meer gespeculeerd dat Mourão zich voorbereidt om later het roer over te nemen.

Bron : www.mo.be
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug