Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Populatie monarchvlinder blijft krimpen

Datum : 17/03/2013
Land : Mexico

Populatie monarchvlinder blijft krimpen

De populatie van de bekende oranje-zwarte monarchvlinder is voor het zevende jaar op rij gedaald tot een recordlaagte. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek door het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de Mexicaanse regering. De grote monarchvlinder is wereldwijd een van de bekendste vlindersoorten. In de herfst trekken de vlinders massaal naar het zuiden om te overwinteren. Pas in de jaren zeventig werd ontdekt dat ze dat allemaal op dezelfde locatie in Mexico doen, bij honderdduizenden in de bomen.

Maar de vlinderpopulatie daalt al zeven jaar op rij. Dat blijkt uit de jaarlijkse meting in Mexico van het areaal bos dat de vlinders innemen. In de voorbije winter bleek dat amper 1,19 hectare te zijn, een daling met maar liefst 59 procent in vergelijking met de vorige winter. Twintig jaar gelden namen de vlinders nog 20 hectare in. De daling is volgens wetenschappers te wijten aan de chemicaliën die gepaard gaan met de kweek van genetisch gewijzigde gewassen (ggo's) in de Verenigde Staten. De daling van de populatie valt opvallend samen met de introductie van ggo's in de VS in 1997. De herbiciden in de ggo-teelt zijn funest voor de zijdeplant, het belangrijkste voedsel voor de vlinder.

Ook de veranderende weersomstandigheden spelen de vlinder parten. "Extreme klimaatfluctuaties in de VS en Canada hinderen de voortplanting en het overleven van de vlinders", zegt Omar Vidal, directeur van WWF-Mexico. "De levenscyclus van de monarch hangt af van de klimaatomstandigheden in de plaatsen waar de dieren zich ontwikkelen. Grote hitte kan dodelijk zijn voor de larven en droogte is funest voor de eitjes. Het overleven van de vlinder is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen Mexico, de VS en Canada. Mexico doet al zijn deel door overwinteringsgebieden te beschermen en houtkap te verbieden. De VS en Canada moeten ook hun deel doen en de habitat van de monarch daar beschermen", aldus Vidal.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug