Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

PPK blijft zitten in Peru

Datum : 22/12/2017
Land : Peru

PPK blijft zitten in Peru

“De democratie heeft gewonnen”, zo schreef de Peruaanse krant La República vanmorgen, 22 december, nadat president Pedro Pablo Kuczynski (PPK) gisteravond laat onverwachts toch niet afgezet werd naar aanleiding van een corruptieschandaal.  

PPK overleefde de stemming in het Congres waarin hij “moreel ongeschikt voor het presidentschap” genoemd werd, doordat deze niet het benodigde aantal van 87 stemmen kreeg. De oppositiepartijen Fuerza Popular en Frente Amplio kregen slechts 79 congresleden achter hun motie. 

Uiteindelijk onthielden tien parlementariërs van Fuerza Popular (Volkskracht) zich van stemming, waaronder Kenji Fujimori, de broer van partijleider Keiko Fujimori; 21 parlementariërs van andere partijen onthielden zich eveneens van stemming.

Daarmee kwam een einde aan een lange dag van politieke spanning in het land, veroorzaakt doordat PPK (illegaal) geld aangenomen zou hebben van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Volgens Kuczynski, in een toespraak voor het Congres van slechts 20 minuten, was het geld van Odebrecht aangenomen door zijn vennoot bij het adviesbedrijf Westfield, Gerardo Sepúlveda, en was hij daarvan niet op de hoogte. Bovendien betrof het slechts een “miniem” percentage van de totale inkomsten van Westfield tussen 2004 en 2012, en afkomstig van geld voor één project, het irrigatieproject Olmos in het departement Lambayeque.

Het belangrijkste deel van PPK’s verdediging kwam voor rekening van advocaat Alberto Borea Odria. Onder meer betoogde Borea dat de afzettingsprocedure niet volgens de wet was opgezet. Zo zou er eerst gedegen onderzoek tegen de president hebben moeten plaatsvinden. “Niet afzetten is niet hetzelfde als niet onderzoeken”, aldus de advocaat die een verband legde met het machtsmisbruik ten tijde van het autoritaire regime van Alberto Fujimori (1990 – 2000). Hij riep de aanwezige parlementsleden dan ook op hun kalmte te bewaren.

Dat laatste lukte niet elke aanwezige volksvertegenwoordiger tijdens het soms verhitte debat, maar uiteindelijk kon PPK als president gewoon blijven zitten. 

Bron : la Republica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug