Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Precolumbiaans beeld wekt verbazing van archeologen

Datum : 24/02/2012
Land : Colombia

Precolumbiaans beeld wekt verbazing van archeologen

In Costa Rica, in de omgeving van Guacímo, is een beeld gevonden uit de periode 900 tot 1200 n.Chr. Het beeld, dat 94 cm lang, 42 cm breed en 44 cm hoog is, is gevonden door archeologen van het Nationaal Museum. Het is een van de vondsten die tijdens de zes weken durende opgravingen is gedaan. 

Het beeld is gemaakt van vulkanisch gesteente en is antropomorf. Dat wil zeggen dat het een half menselijk en half dierlijk figuur uitdrukt, in dit geval een jaguar. De archeologen zijn van mening dat het hier gaat om een lokale interpretatie van een Chac Mool. Dit zijn beelden die werden gemaakt in bepaalde precolumbiaanse culturen in Mesoamerika, onder andere door de Maya's.

Hoewel er veel van dit soort beelden bestaan, zelfs één die drie keer zo groot is, is dit de eerste Chac Mool die gevonden is in de oorspronkelijke omgeving. Uit de andere vondsten die werden gedaan, zoals wegen, muren en terpen, kan worden afgeleid dat het gebied een belangrijk politiek en religieus centrum vormde en gecontroleerd werd door een machtige leider.

Bron : La Nación Costa Rica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug