Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Pre-Inca piramide vernield in Peru

Datum : 06/07/2013
Land : Peru

Pre-Inca piramide vernield in Peru

Een 4000 jaar oude piramide is in Peru door graafmachines van vastgoedondernemers vernield. Het ministerie van Cultuur heeft een klacht ingediend tegen twee bouwbedrijven, die voor de verwoesting van de zes meter hoge piramide op de site van El Paraíso in het noorden van Lima verantwoordelijk worden geacht. Na het incident van vorige week bewaken tien politieagenten de vindplaats, aldus Rafael Varón, ´╗┐viceminister van Cultuur.

"Er werd onherstelbare schade aangericht", verklaarde de hoofdarcheoloog van de opgravingen in El Paraíso, Marco Guillén, op televisiezender Canal N. "We hebben niet meer kunnen vaststellen wat voor voorwerpen zich in de piramide bevonden en hoe de samenleving zich in de tijd van de bouw gedroeg". Illegale varkenskwekers en vastgoedspeculanten brengen de instandhouding van de archeologische site in gevaar. 

Het complex van El Paraiso uit de pre-Inca periode werd voor het eerst door de Zwitserse archeoloog Fréderic Engel in de jaren zestig bestudeerd. De op 64 hectare gelegen vindplaats behoort tot de late prekeramische cultuur aan de Peruaanse kust. Ze wordt als oudste site van de overgangsfase naar de landbouw in de regio beschouwd. Tijdens de restauratiewerkzaamheden werden tot nu toe twaalf piramides ontdekt.

Bron : El Peruano, BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug