Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Premier Bermuda treedt af vanwege gift van 3 ton

Datum : 23/05/2014
Land : Bermuda

Premier Bermuda treedt af vanwege gift van 3 ton

Craig Cannonier, de premier van Bermuda, is begin deze week afgetreden vanwege een schandaal rond de financiering van zijn campagne, de zogenaamde JetGate. Zijn opvolger, Michael Dunkley, werd dinsdag ingezworen.

Cannonier (zie foto) werd in december verkozen tot premier van het welvarende eiland, dat behoort tot het overzees Britse territorium. Volgens zijn tegenstanders heeft de partij van Cannonier geld aangenomen voor hun verkiezingscampagnes van Amerikaanse ontwikkelaars, die zaken wilden doen op Bermuda.

De controverse stelt volgens Cannonnier zijn integriteit en leiderschap aan de kaak, het vertrouwen van zijn collega’s wordt beschaamd en de steun van zijn eigen partij komt in het gevaar, evenals het werk van de regering. “Er is niets illegaals gebeurd, maar ik erken dat er niet compleet transparant is gehandeld”, aldus Cannonier.

Cannonier zegt dat hij inderdaad een ontmoeting heeft gehad met de Amerikaanse ontwikkelaar Nathan Landow en diens zakenpartners en dat Cannonier’s partij, One Bermuda Alliance, een bijdrage voor de campagne heeft geaccepteerd. Volgens lokale media gaat het om een bedrag van 300.000 dollar. Ook is hij een keer meegevlogen in de privéjet van Nathan Landlow. Maar volgens Cannonier heeft hij geen enkele toezegging gedaan, in ruil voor geld.

Marc Bean, leider van oppositiepartij Progressive Labour Party, vindt dat er zeker nog twee leidinggevende figuren moeten aftreden, te weten de minister van toerisme, Shawn Crockwell, en advocaat-generaal Mark Pettingill, vanwege het ontwijken van vragen over de contributie. Maar dat zijn zij niet van plan. En ook Dunkley, de nieuwe premier, zegt dat hij niet van plan is wijzigingen in zijn kabinet door te voeren of onder de leden van het parlement van zijn partij.

Bermuda telt zo’n 70.000 inwoners en geldt zowel als offshore financieringscentrum als toerismebestemming. Hetheeft een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking.

Bron : Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug