Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Premier Haïti neemt ontslag

Datum : 26/02/2012
Land : Haïti

Premier Haïti neemt ontslag

De Haïtiaanse premier Garry Conille heeft afgelopen vrijdag zijn ontslag ingediend. Hij is vijf maanden premier geweest. Het aftreden is een nieuwe tegenslag voor president Michel Martelly, wiens regering de interne verdeeldheid niet lijkt te kunnen ontstijgen.

De oorzaak van Conille’s onverwachte aftreden is onbekend. Sommige observatoren zeggen dat politieke tegenwerking en de overheidscorruptie aanleiding zijn voor Conille’s aftreden. Bij zijn aantreden maakt hij bekend de financiering van enkele wederopbouwprojecten met een waarde van 250 miljoen euro te gaan onderzoeken. Het plan stuitte op veel verzet van onder andere regeringsleden en de bouwsector.

Anderen zeggen dat er binnen het parlement een conflict is ontstaan over het hebben van een dubbele nationaliteit. Conille zou ook Noord-Amerikaans staatsburger zijn. Omdat de grondwet het dubbele staatsburgerschap verbiedt, had hij nooit premier mogen worden, stellen zijn critici. Ook zeggen ze dat de ‘verwesterde’ Conille niet weet wat er speelt onder de ‘gewone’ Haïtianen.

Afgelopen vrijdag maakte Martelly zelf het aftreden van de premier bekend en riep zijn landgenoten op kalm te blijven. Hij beloofde spoedig een nieuwe premier te benoemen.
 

Bron : Caribseeknews, El Nuevo Herald, The Daily Herald St. Maarten
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug