Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Premier Peru treedt af

Datum : 30/10/2013
Land : Peru

Premier Peru treedt af
De Peruaanse premier Juan Jimenez kondigt zijn vertrek aan na kritiek dat hij de zorgen van Peruanen over misdaad gebagatelliseerd zou hebben.  
Gisteren kondigde de premier zijn aftreden aan. Hij zegt zijn ambt over te dragen aan Cesar Villanueva, de regionale president van het noordelijke departement San Martín.  Jimenez vertrekt na een relatief kalme periode van vijftien maanden in een land dat bol staat van sociale conflicten en onenigheid over natuurlijke rijkdommen. De regering van president Ollanta Humala heeft regelmatig de strijd aangebonden met soms dodelijke protesten egen mijnbouw in de Andes, dat rijk is aan mineralen. 

Jimenez’vertrek komt na kritiek op hem dat hij de zorgen over misdaad van de bevolking afdoet als “hysterie”.  Volgens peilingen is beheersen van de misdaad een topprioriteit voor de Peruanen . Jimenez, die een mensenrechtenjurist is, zei in in televisie-interview dt zijn opvolger binnenkort andere kabinetswijzigingen bekend zou maken. “Ieder kabinet heeft zijn einde”, zei hij tegen journalsit Alvarez Rodrich op kanaal ATV.  Jimenez weigerde te zeggen wie nog meer zou aftreden als onderdeel  van de kabinetsherschikking deze week, die een maand eerder plaatsvindt dan normaal gebeurt, in december. 

Volgens bronnen zouden de ministers van Financiën, Luis Miguel Castilla, en van Energie en Mijnbouw, Jorge Merini, hun posities behouden die ze al sinds de start van Humala’s regering in 2011 bezetten. Over Castillo, de lieveling van investeerders, gaan al maanden geruchtn over zijn aftreden, maar hij heeft dat herhaaldelijk ontkend. 

Villanueva, de opvolger van Jimenez, wordt gerespecteerd als een efficiënt betuurder. Hij wordt Humala’s vierde premier.  Een regeringsbron zei dat Humala voorVillanueva koos vanwege zijn invloed in de Peruaanse provincies, waar de armoedecijfers hoog blijven ondanks hoge inkomsten uit mijnbouw en energieprojecten. 

President Humala is een voormalig militair, die is gekozen vanwege zijn belofte de opbrengsten van de aanzienlijke Peruaanse economische groei te verspreiden. Maar de laatste maanden is zijn populariteit gedaald naar het laagste niveau tijdens zijn presidentschap.
 
Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug