Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Premier Schotte weigert op te stappen

Datum : 27/09/2012
Land : Curaçao

Premier Schotte weigert op te stappen

De Curaçaose premier Gerrit Schotte weigert zijn plek in de regering op te geven voor een interim-kabinet. Dat heeft hij dinsdag 25 september in een brief aan gouverneur Frits Goedgedrag laten weten. 

Schotte spreekt in die brief zijn verbazing uit over het besluit van de gouverneur om toch in te stemmen met het verzoek van de twaalf oppositieleden door een interim kabinet aan te stellen. Volgens Schotte is dat besluit van de gouverneur ‘onvoldoende gemotiveerd en is de gouverneur helemaal niet bevoegd om zulke beslissingen te nemen.’

In zijn brief benadrukt Schotte dat volgens de Staatsrechtelijke regels en normen een demissionair kabinet niet naar huis kan worden gestuurd door het parlement op basis van partijpolitiek getinte wantrouwen. “Het probleem ligt bij de twaalf oppositieleden die weigeren hun ambtseed en hun verantwoordelijkheden te vervullen door met het demissionaire kabinet de lopende zaken af te handelen.”

De gouverneur gaat volgens Schotte niet alleen zijn boekje te buiten, maar heeft ook nog eens een politieke stelling ingenomen, iets wat volgens de premier niet bij de rol van een gouverneur past: “Ik meen dat u stelling neemt in de bestaande politieke tegenstellingen in ons land, terwijl het uw constitutionele plicht is om ook in de huidige omstandigheden de eenheid van de regering te handhaven. Ik verzoek u dan ook dringend uw bemoeienissen tot de vorming van een interim-kabinet te staken.”

Een reactie op deze brief heeft de gouverneur nog niet gegeven. Vrijdag bespreekt hij met formateur Mendes de Gouveia de voortgang te bespreken van het vormen van een interim-kabinet. 

Bron : RNW Caribiana, Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug