Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Presentator Mexico-stad roept op tot het 'platrijden' van fietsers

Datum : 25/08/2011

In Mexico-stad is commotie onstaan om uitspraken van radiocommentator Ángel Verdugo. Verdugo uitte dinsdag op het radiostation Reporte 98.5 zijn ergernis over het gedrag van fietsers in de hoofdstad en riep zijn luisteraars op fietsers 'plat te rijden'.

Verdugo, analist voor het radioprogramma van Francisco Zea, beschuldigde fietsers van het niet respecteren van de verkeersregels en het zich toe-eigenen van de openbare weg. Hij verklaarde dat afgelopen weekeinde fietsers tot twee keer toe een bijna-aanrijding hadden veroorzaakt met zijn 'bescheiden auto'. Hij riep luisteraars op: "als jullie deze kreeftenplaag zien onmiddelijk je voertuig hun richting op te sturen. Geef ze geen kans, rijd ze plat zodat ze het  misschien begrijpen."

Bicitekas, een organisatie van fietsers uit de Mexicaanse hoofdstad, heeft een klacht ingediend tegen Verdugo bij de Mensenrechtencommissie van het Federaal District (CDHDF). Een woordvoerder van de organisatie beschuldigde de presentator van het aanzetten tot geweld. Activisten hebben aangekondigd op 30 augustus een protestmars per fiets te organiseren van het Onafhankelijkheidsmonument tot de studio van Reporte 98.5. Het radiostation heeft inmiddels via Twitter afstand gedaan van de opmerkingen van Verdugo.

De regering van het Federaal District (Mexico-stad) heeft de afgelopen jaren het fietsen gepromoot in de strijd tegen verkeersopstoppingen en luchtvervuiling. Het project is geïnspireerd door vergelijkbare initiatieven die succesvol zijn geweest van fietsen in onder andere Londen en Bogotá. De wethouder van Milieu verklaarde in een reactie dat fietsen een 'teken van beschaving is' en riep de hoofdstelijke fietsers op de uitspraken van Verdugo te negeren.

Bron : El Universal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug