Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Argentinië bedankt oppositie voor steun

Datum : 29/04/2012
Land : Argentinië

President Argentinië bedankt oppositie voor steun

De Argentijnse president Cristina Fernández bedankte tijdens een massabijeenkomst afgelopen vrijdag de oppositie voor de steun aan de nationalisering van het oliebedrijf YPF. Ze riep de nieuwe generaties op de ‘historische erfenis’ te verdedigen. 

Fernández noemde de nationalisatie “geen terugkeer naar het verleden, maar een herovering van de nationale controle over het grootste energiebedrijf”. Ze kreeg applaus van ruin 50.000, meest jonge, aanhangers die waren samengekomen in het stadion. In haar 45 minuten durende toespraak ter herdenking van de negende verjaardag van de verkiezingsoverwinning van haar overleden echtgenoot Néstor Kirchner, zei ze dat de overname van YPF niet het werk van een partij was: “Het behoort aan alle Argentijnen.”

De nationalisering is veroordeeld door Spanje, de Europese Unie, de Wereldbank en de zakenwereld, die ook een eerlijke recompensatie eisen voor de aandelen van het Spaanse Repsol. Spanje heeft al tegenmaatregelen afgekondigd, zoals een stop op de invoer van biobrandstof uit Argentinië, waarmee 990 miljoen dollar is gemoeid. 

Fernández deed een beroep op de jeugd: “Jullie zijn de bewakers van deze historische erfenis. En jullie hebben het enorme geluk te leven in een democratie, waar ieder van jullie kan zeggen, voelen en schreeuwen wat hij wil.”
Tijdens de bijeenkomst waren alle officiële Kircher-groepen aanwezig op de beste plekken in het stadion. De traditionele Peronistische organisatie zat op de achterste rijen, terwijl de machtige vakbond CGT en zijn leider Hugo Moyano niet waren uitgenodigd.

Fernández was gekleed in het zwart en omring door alle minsters, leden van het Congres, gouverneurs en leiders van de ‘Kirchner-entourage’, waaronder haar zoon Máximo, die de machtigste jongerenorganisatie, La Campora, leidt.
“De nieuwe generaties moeten de vlag overnemen om door te gaan met de idealen van tweehonderd jaar geschiedenis. Zodat de Malvinas deel uitmaken van onze instituties: jullie moeten je eigen geschiedenis schrijven onder de noemer ‘verenigd en georganiseerd’, zei Fernández.  Ze eindigde met te stellen dat Latijns Amerika de mogelijkheid heeft een van de belangrijkste regio’s ter wereld te worden en ze wenste de Venezolaanse president Chávez een spoedig herstel toe.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug