Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Cuba beperkt onbeperkte ambtstermijn

Datum : 18/04/2011
Land : Cuba

President Cuba beperkt onbeperkte ambtstermijn

De Cubaanse president Raúl Castro heeft in een toespraak voorgesteld om de regeerperiode van de president en van andere belangrijke staatsfuncties te beperken tot twee termijnen van vijf jaar. De maatregel is een poging om de Communistische Partij te verjongen die wordt gedomineerd door loyale, maar hoogbejaarde jaknikkers.  

De president gaf aan dat het Castrotijdperk ten einde is en gaf toe dat zijn generatie te lang  heeft gewacht een nieuwe lichting leiders naar voren te schuiven. Naast het beperken van de ambtstermijn sprak de president over plannen om de rol van de staat te verkleinen en het particulier initiatief te stimuleren. 
President Castro verzekerde dat het socialisme uiteindelijk het laatste woord heeft en beloofde alle Cubanen vrije toegang tot gratis onderwijs en gezondheidszorg. Maar hij wees erop dat sommige vormen van subsidie, zoals die op voedsel, “onhoudbaar” zijn geworden en een passieve houding stimuleren. 

Raúl prees de toegenomen mogelijkheden voor particuliere ondernemers, maar hamerde erop dat sommige praktijken, bijvoorbeeld de versoepeling van de onroerend goedmarkt, ingaan tegen de aard van het socialisme en dus onacceptabel zijn.

Raúl Castro deed zijn uitspraken bij de start van een vierdaags congres van de Communistische Partij waar duizend afgevaardigden hun goedkeuring zullen geven aan bijna 300 hervormingsvoorstellen. Tevens zullen op het congres ongeveer 140 nieuwe leden van bestaande of nieuwe partijorganen worden gekozen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug