Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Ecuador aan Leugendetector

Datum : 16/05/2011
Land : Ecuador

President Ecuador aan Leugendetector

President Rafael Correa van Ecuador zegt dat hij bereid is een leugendetectortest te ondergaan om aan te tonen dat hij geen geld heeft aangenomen van de Colombiaanse FARC-rebellen. In een video, uitgezonden op de Colombiaanse televisie in 2006, beweert een FARC-leider dat hij financieel heeft bijgedragen aan de verkiezingscampagne van Correa.

Een onbekende Colombiaanse ambtenaar had deze video doorgespeeld aan het nieuwsbureau Associated Press en werd later uitgezonden op de nationale televisie. “Ik ken persoonlijk niemand bij de FARC”, stelde Correa zelf en voegde daaraan toe dat de video waarschijnlijk deel was van een campagne van een groep conservatieven die zijn regering en beleid wilde destabiliseren.

Correa’s ontkenning en bereidheid om een test af te leggen komt drie dagen na de beschuldiging van een Britse denktank over het bestaan van relaties tussen Ecuador en de FARC. Op een persconferentie in Quito zei de president dat hij bereid was een leugendetectortest te ondergaan aan en op die manier zijn onschuld aan te tonen.

In een verslag van het Londense Institute for Strategic Studies spreekt een oud FARC-strijder van een lobby van het campagneteam bij de FARC, waarbij hijzelf eerst met een tussenpersoon contact heeft gehad, later met Ricardo Patino (de huidige minister van Buitenlandse Zaken) en uiteindelijk tot drie keer toe een gesprek heeft gehad met de president zelf. Deze was volgens de getuige duidelijk op de hoogte van de onderhandelingen van zijn team met de FARC. De aantijgingen zijn volgens Correa echter een “monumentale leugen”.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug