Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President El Salvador belooft nieuw tijdperk

Datum : 02/06/2019
Land : El Salvador

President El Salvador belooft nieuw tijdperk

Nayib Bukele, een politieke buitenstaander, heeft zijn geboorteland El Salvador "een nieuw tijdperk" beloofd. De 37-jarige Bukele is beëdigd als president van de Midden-Amerikaanse natie. Tijdens zijn termijn van vijf jaar wil hij de erfenis van bendegeweld en corruptie van El Salvador aanpakken.

Als gretige gebruiker van sociale media die een jeugdig, onconventioneel imago uitdraagt, wil Bukele ook breken met het linkse buitenlandse beleid dat zijn voorganger, Salvador Sánchez Cerén, heeft gesmeed. Hij zegt dat hij in plaats daarvan de banden van El Salvador met de Verenigde Staten voorrang zal geven en de recentelijk bestaande relaties met China nauwlettend zal onderzoeken.

De overtuigende verkiezingsoverwinning van Bukele op 3 februari betekent een breuk in de al lang bestaande dominantie van de twee traditionele partijen in El Salvador. Het linkse Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN) en de conservatieve Arena-partij wisselden elkaar af sinds het einde van de burgeroorlog in 1992.

Het is dan ook geen verrassing dat de Gana-partij van  Bukele als een nieuwe start wordt gezien. Bijna tweederde van de respondenten in een recente opiniepeiling van CID Gallup zei dat de verwachting was dat zijn regering goed of zeer goed zou zijn.

Bukele wil het aantal jongeren dat meedoet aan de beruchte criminele bendes van El Salvador verminderen door onderwijs te ondersteunen. Hij heeft ook opgeroepen tot sociale programma's om te voorkomen dat ze worden gerekruteerd, en voor sociale re-integratieprogramma's om recidive te voorkomen. Hij ziet de recente toename van geweld als "één van de grootste uitdagingen die we hebben, omdat het van invloed is op alle zaken zoals toerisme, investeringen".

Volgens Bukele hebben vorige regeringen El Salvador "in puin" achtergelaten. De voormalige burgemeester van San Salvador wil afstand nemen van de buitenlandse politiek van de vertrekkende linkse president Sánchez Cerén, die nauwe allianties onderhoudt met de linkse presidenten van Nicaragua, Venezuela en Cuba.

Bukele heeft gezegd dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro, die hij een "dictator" heeft genoemd, en de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, "afscheid kunnen nemen" van hun oude bondgenootschap met El Salvador. De nieuwe president heeft ook kritiek geuit op de breuk van zijn voorganger in 2018 met Taiwan en het aangaan van betrekkingen met China. Hij noemde het besluit "onderhands" en zei dat hij de gemaakte afspraken met Beijing opnieuw zal onderzoeken.

Hij heeft de VS omschreven als de "natuurlijke bondgenoot nummer één" van El Salvador, met name op economisch gebied. De Amerikaanse ambassadeur in San Salvador, Jean Manes, heeft de toenadering van Bukele verwelkomd: "Mijn taak zal gemakkelijker worden, omdat we meer gemeen zullen hebben." Ze voegde eraan toe: "De president stuurt positieve signalen, hij heeft ook een meer pragmatische manier om naar de zaken te kijken."

Sommige van zijn rivalen voor het presidentschap zijn, niet verrassend, minder optimistisch over de stijl van de jonge inkomende leider. Javier Siman, de verslagen kandidaat voor de Arena-partij, drong er bij Bukele op aan om "het spelen van politiek op sociale netwerken" te stoppen en "zich als een staatsman te gedragen".

Bron : BBC, StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug