Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President El Salvador biedt excuses aan voor bloedbad

Datum : 18/01/2012
Land : El Salvador

President El Salvador biedt excuses aan voor bloedbad

Mauricio Funes heeft vergeving gevraagd voor “het ergste bloedbad onder burgers in de hedendaagse geschiedenis van Latijns Amerika”. In 1981 doodden soldaten zo’n duizend personen, van wie bijna de helft kinderen, in El Mozote. Ze werden ervan beschuldigd samen te werken met de linkse guerrilla.

Een geëmotioneerde Funes bood de excuses aan tijdens de 20-jarige viering van de vredesakkoorden die een einde maakten aan de burgeroorlog, die het land twaalf jaar teisterde. Hij reisde ervoor naar El Mozote, op 200 kilometer van de hoofdstad. Half in tranen vroeg hij vergeving aan de familieleden van de slachtoffers.

De verantwoordelijken voor de slachting zijn nooit veroordeeld, want in 1992 werd een generaal pardon afgekondigd. Funes zei dat het leger nu democratisch was en ondergeschikt aan burgerlijke macht. De president maakte al in 2009 excuses voor de wreedheden uit de burgeroorlog. Funes, die sinds 2009 president is, is de eerste linkse leider sinds twintig jaar.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug