Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President El Salvador vraagt vergiffenis voor moord bisschp Romero

Datum : 29/03/2010

President El Salvador vraagt vergiffenis voor moord bisschp Romero

De moord door aanhangers van extreemrechts op bisschop Oscar Arnulfo Romero, vorige maand dertig jaar geleden, was een keerpunt in de geschiedenis van El Salvador. Er kwam een eind aan het gewapende conflict tussen het linkse Nationale Bevrijdingsfront Farabundo Martí (FMLN) en de toenmalige regering, die gesteund werd door de Verenigde Staten. De burgeroorlog, die twaalf jaar duurde, eiste rond de 75 duizend mensenlevens. In 1992 werd een vredesovereenkomst getekend. De huidige president Mauricio Funes is de eerste president die afkomstig is uit het FMLN. Op de dertigste verjaardag van de moord op Romero stelde hij voor het eerst in het openbaar de doodseskaders van de toenmalige regering verantwoordelijk voor de moord. De bisschop was vanwege zijn inzet voor de armen en voor de vrede een doelwit van de doodseskaders, die hem aanzagen voor een communist. Zijn dood maakte Romero tot een martelaar van de mensenrechten. “Geen soldaat is verplicht zich te houden aan een wet die in tegenspraak is met een wet van God, want zo’n wet is immoreel en niemand hoeft zich daarnaar te voegen”, had Romero in een preek daags voor zijn moord verklaard. En eerder had hij gezegd: “Als ik het onrecht aanklaag en veroordeel, dan doe ik dat omdat dat mijn plicht is als priester van een onderdrukt en vernederd volk.”  Al voor de burgeroorlog, in een tijd van buitengerechtelijke executies en martelingen, verscheen op de muren in hoofdstad San Salvador de kreet: ‘Voor het vaderland, dood een priester’. 

Er is destijds niemand veroordeeld voor de moord op bisschop Romero, die in 1917 in Ciudad Barrios is geboren. Toch stelde de Waarheidscommissie met hulp van de Verenigde Naties in 1993 vast dat majoor Roberto D’Aubuisson bevel had gegeven tot de beschieting van Romero. D’Aubuisson genoot zijn opleiding aan de beruchte School der Amerika’s van de VS, die inmiddels is omgedoopt tot Instituut voor Samenwerking ter Bescherming van de Westelijke Hemisfeer. De majoor richtte de rechtse Republikeinse Nationale Alliantie (ARENA) op. Deze partij was van 1989 tot 2009 in El Salvador aan de macht. D’Aubuisson stierf in 1992, zonder ooit voor zijn misdrijven te zijn vervolgd.
(Poonal 889)

Bookmark and Share


Terug