Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

President García verwelkomt Incakunst in Peru

Datum : 31/03/2011
Land : Peru

President García verwelkomt Incakunst in Peru

Na ruim een eeuw zijn honderden Incakunstwerken weer terug in Peru. De Yale Universiteit in de Verenigde Staten besloot vorig jaar na een campagne van Peru om de kunst terug te geven. Volgens Peru waren de voorwerpen slechts uitgeleend aan Yale. Deze waren ruim een eeuw geleden meegenomen uit Machu Picchu.

Een door de politie begeleid konvooi bracht de kunstwerken van het vliegveld naar het presidentiële paleis in Lima, waar de welkomstceremonie werd geleid door president Alan García. In een toespraak zei hij: “Dit zijn schatten, ook al zijn ze niet gemaakt van goud of edelstenen, omdat ze staan voor de waardigheid en trots van Peru”.

De kunstwerken zullen eerst in Lima worden tentoongesteld. Daarna gaan ze naar Cuzco waar ze in het nieuwe cultureel centrum komen te staan. De honderden teruggebrachte voorwerpen zijn slechts een klein deel van de totale collectie voorwerpen die Peru terug wil. In totaal gaat het om ongeveer 45.000 archeologische voorwerpen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug