Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Guatemala gaat scheiden om politieke redenen

Datum : 22/03/2011
Land : Guatemala

President Guatemala gaat scheiden om politieke redenen

De Guatemalteekse president Álvaro Colom en zijn vrouw Sandra Torres hebben hun scheiding ingediend. Volgens ambtenaren wordt de scheiding aangevraagd, opdat Torres zich beschikbaar kan stellen voor het presidentschap.

Begin deze maand liet Torres weten dat zij zich beschikbaar stelt als presidentskandidaat van de huidige regeringspartij voor de verkiezingen in september. De Guatemalteekse grondwet schrijft echter voor dat naaste familieleden van de huidige president zich niet beschikbaar mogen stellen voor opvolging van het presidentschap. Rechterlijke ambtenaren lieten reeds weten dat er inderdaad een scheiding is aangevraagd.

“Het verzoek tot een scheiding is met wederzijdse instemming is op 11 maart aangeboden aan een rechter van de familierechtbank”, aldus de woordvoerder van de Hoge Raad, Edwin Escobar.

Zowel president Colom als Sandra Torres hebben nog niet gereageerd op de scheidingsaanvraag. De oppositie heeft bij monde van de belangrijkste tegenkandidaat Otto Pérez Molina van de rechtse Partido Patriota wel gereageerd. Hij stelde dat het koppel bezig is met het frauderen van het systeem. Hij voegde tevens toe dat een scheiding niet voldoende zal zijn om het artikel in de grondwet ten aanzien van de presidentiële opvolging door naaste familie te omzeilen.

Of Sandra Torres zich uiteindelijk beschikbaar zal mogen stellen voor het presidentschap zal moeten worden bepaald door het Grondwettelijk Hof in Guatemala. Torres heeft een prominente rol gespeeld in het presidentschap van Colom door het armoedebestrijdingprogramma van de overheid te leiden. Critici zeggen dat ze achter  de schermen nog meer macht uitoefent op haar man.

Mocht Torres mee gaan doen in de verkiezingen dan kan ze sterke concurrentie verwachten van Pérez Molina. De voormalige generaal staat hoog in de peilingen, mede vanwege zijn belofte om hard op te treden tegen gewelddadige georganiseerde misdaad.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug