Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Guatemala gekoppeld aan verduistering

Datum : 04/05/2015
Land : Guatemala

President Guatemala gekoppeld aan verduistering

Op de website van Insight Crime staat dat de eigenaar en het voormalige hoofd van het incassobureau die twee weken geleden werden gearresteerd, lid waren van een bende met de naam la Linea. Die werd vermoedelijk geleid door Juan Carlos Monzón, privésecretaris van huidig vicepresident Roxana Baldetti.  

Het rapport van Insight Crime geeft aan dat vanaf de jaren zeventig tot in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw een smokkelnetwerk grote sommen geld verdiende door smokkelwaar in beslag te nemen en hun eigenaars te dwingen tot het betalen van steekpenningen om de goederen terug te krijgen. Tot dit netwerk, dat bekend staat als Red Moreno, behoorden militairen, politie en andere corrupte ambtenaren.

Huidig president Pérez Molina (foto) wordt genoemd als een van de leiders van een clandestiene groep binnen het leger, genaamd El Sindicato, dat een van de “verborgen machten” van Guatemala was. Het bestond vooral uit ex-militairen en functionarissen van de veiligheidsdiensten die tijdens de burgeroorlog waren opgericht. 

Een analyse van Insight Crime meldt dat Francisco Javier Ortiz Arriaga, verdachte in het geval van La Linea, was vervangen door de leider van Red Moreno, Alfredo Moreno Molina. Volgens de lokale media hielp Molina met de organisatie van een bijeenkomst in 2014, waaraan Pérez Molina en González Alvarez deelnamen. 

 

Bron : Siglo XXI
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug