Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'President Guatemala leider corruptieschandaal'

Datum : 25/08/2015
Land : Guatemala

'President Guatemala leider corruptieschandaal'

Volgens het Spaanse persbureau EFE wordt de Guatemalteekse president Otto Pérez Molina genoemd als één van de leiders van een grootschalig corruptieschandaal, bekend als La Línea (telefoonlijn). Dit schandaal zou de Guatemalteekse staat, met medeweten van veel hoogwaardigheidsbekleders en tientallen douaneambtenaren, honderden miljoenen euro’s gekost hebben. 

Pérez beleefde zijn moeilijkste moment sinds zijn inauguratie in januari 2012 nadat zijn voormalige vice-president Roxana Baldetti in de vroege morgen van vrijdag 21 augustus gearresteerd werd voor haar rol in hetzelfde schandaal. Later die dag meldden het Openbaar Ministerie en de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (CICIG, opgezet door de Verenigde Naties) dat er bewijzen zijn dat Pérez aan het hoofd stond van het netwerk. Diezelfde middag nog eiste de machtige werkgeversorganisatie van het land het onmiddellijke aftreden van de president, net zoals Baldetti gedaan had op 8 mei dit jaar. In een televisietoespraak op zondagmiddag weigerde Pérez hier op in te gaan.

Na het weekend doorgebracht te hebben in de zwaar beveiligde gevangenis van de Matamoros kazerne, zijn de verhoren van Baldetti inmiddels begonnen. Ondanks beschuldigingen van openbaar aanklager Thelma Aldana (foto) blijft president Pérez ontkennen iets met La Línea te maken te hebben. Hij hield vol zijn termijn, die loopt tot januari 2016, af te maken. Hoewel het parlement vorige week het verzoek van Aldana om zijn onschendbaarheid op te heffen, naast zich neergelegd heeft, sluit het net zich steeds nauwer om de president. 

Pérez’ advocaten zullen het bewijs tegen hem moeten ontkrachten, dat onder meer bestaat uit 88.920 afgeluisterde telefoonberichten, 5.906 e-mails, 175.000 documenten en verschillende cheques onder zijn naam, gevonden tijdens huiszoekingen. Volgens Iván Velásquez, hoofd van CICIG, was de president de veelgenoemde ‘nr. 1’ in de bewijslast. 

Maar liefst 22 bedrijven zouden erbij betrokken zijn. Als reactie op de beschuldigingen aan hun hoogste leidinggevende, hebben inmiddels ook de laatste twee ministers uit Pérez’ oorspronkelijke kabinet hun ontslag ingediend. Cynthia del Aguila (onderwijs) en Sergio de la Torre (economie) zeiden zich “teleurgesteld en verraden” te voelen. 

Het hele weekend is in het land weer massaal gedemonstreerd tegen Pérez’ aanblijven, zoals vrijwel elk weekend de afgelopen vier maanden. 

 

Bron : EFE, The Guardian, NRC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug