Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Haïti: hulp aardbeving ''werkt niet''

Datum : 14/01/2013
Land : Haïti

President Haïti: hulp aardbeving ''werkt niet''

De Haïtiaanse president Michel Martelly zegt dat de internationale hulp die gegeven is voor de grote aardbeving in Haïti op 12 januari 2010, ''niet werkt''. In een toespraak precies drie jaar na de ramp, gaf de president aan dat de Haïtiaanse overheid slechts eenderde van het gegeven geld heeft ontvangen. Martelly vindt dat de landen en organisaties die hulp geven beter moeten communiceren met de overheid in Haïti. 

Bij de aardbeving drie jaar geleden kwamen 200.000 mensen om het leven. Nog altijd wonen 300.000 mensen in tijdelijke behuizing met slechte sanitaire voorzieningen. Martelly vroeg zich dan ook af waar het geld naartoe was gegaan. Ook gaf hij aan dat er teveel was uitgegeven aan noodhulp, en te weinig aan de wederopbouw van Haïti. 

Hoewel Martelly pleitte voor meer betrokkenheid van de overheid bij de internationale hulp, gaf hij aan niet te willen dat de overheid een volmacht krijgt. Liever ziet hij een betere balans in de samenwerking met internationale ngo's. ''Nu werkt er iets niet goed,'' aldus de president. 

Een groot deel van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince werd door de aardbeving verwoest, waaronder het presidentiëel paleis. Sinds de aardbeving kreeg het land met verschillende andere rampen te maken, zoals orkanen, aardverschuivingen, een cholera-epidemie en een groei in criminaliteit. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug