Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Lugo van Paraguay noemt afzetting 'parlementaire coup'

Datum : 24/06/2012
Land : Paraguay

President Lugo van Paraguay noemt afzetting 'parlementaire coup'

De Paraguayaanse president Fernando Lugo heeft zondag zijn afzetting een 'parlementaire coup' genoemd die niet is gebaseerd op aanvaardbaar bewijsmateriaal. Vrijdag besloot de Senaat met 39 te gen 4 stemmen tot zijn afzetting omdat Lugo zijn functie niet goed vervuld zou hebben.

Volgens Lugo (61)  heeft de Senaat niet het recht hem af te zetten omdat hij onvoldoende tijd heeft gehad zich te verweren tegen de afzettingsprocedure. De Kamer van Afgevaardigden had de Senaat donderdag gevraagd de afzettingsprocedure op te starten. Volgens de meerderheid in de Senaat heeft Lugo zijn functie niet goed vervuld. Directe aanleiding voor de afzetting was het landconflict van vorige week; zeventien mensen kwamen om het leven toen de politie honderdvijftig landloze boeren van een stuk land probeerde te verwijderen, dat ze bezet hielden. 
 
Oud-bisschop Lugo  zei op de nationale televisie dat hij is afgezet omdat hij de arme meerderheid in Paraguay wilde helpen. Op de vraag of hij hoopt zijn functie terug te krijgen, zei hij dat nationale en internationale ophef ertoe kan leiden dat Paraguayaanse parlementsleden zijn afzetting terugdraaien. Volgens Lugo isoleert de nieuwe regering Paraguay. 
 
Overeenkomstig de grondwet is de afgezette president vervangen door de vicepresident, Federico Franco (49). Hij werd direct beëdigd als nieuwe president van Paraguay. Franco (49), een felle tegenstander van Lugo, vervult het presidentsambt tot de volgende verkiezingen in april 2013. Zaterdag zei Franco dat zijn nieuwe regering al gemaakte internationale afspraken zal respecteren en dat hij niet wil dat zijn land een regionale paria wordt.
 
In Latijns Amerika is met woede op de afzetting gereageerd. Brazilië, Argentinië en Uruguay hebben hun ambassadeurs in Paraguay teruggeroepen voor overleg. "Dit was zonder twijfel een staatsgreep in Paraguay. Het is onaanvaardbaar", zei president Fernández van Argentinië. Ecuador, Venezuela, Chili en Cuba hebben verklaard de nieuwe regering niet te erkennen. 
 
De Amerikaanse regering in Washington hield het bij een oproep aan de Paraguayanen om de kalmte te bewaren en te handelen naar de democratische principes. De Europese Unie volgt de ontwikkelingen me bezorgdheid en zei dat het land de ''democratische wil'' van het volk moet respecteren. 
 
De afzetting van Lugo was een dramatische aftocht voor de leider die vier jaar geleden, op de golven van de linkse lente in Zuid-Amerika, aan de macht kwam. Lugo had vanaf zijn aantreden te maken met een sterke oppositie. De machtige elite in Paraguay, die lang gewend was zijn zin te krijgen, bond de strijd aan met Lugo toen die de belasting op soja wilde verhogen en landhervormingen wilde doorvoeren. 
 
Ook in Paraguay was er woede. Boze Paraguayanen stonden zondag in hoofdstad Asunción lang in de rij om op een open podium hun beklag te kunnen doen over de afzetting van Lugo. Beelden daarvan werden uitgezonden door een publieke televisiezender die door de regering van Lugo is opgezet. De afzetting werd een staatsgreep door een corrupte elite genoemd en er werd opgeroepen tot stakingen en protesten om de terugkeer van Lugo te eisen. “Wij zullen geen enkele andere president erkennen”, riep een groep van zeker tweehonderd mensen. 
 
Kirchner kondigde aan de kwestie volgende week te bespreken op de top van het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur. Ook de Midden-Amerikaanse landen en de Latijns-Amerikaanse organisatie UNASUR accpeteren de afzetting van Lugo niet. Peru roept  op om een spoedzitting van de Unasur te organiseren
 
Bron : Wereldomroep, Trouw, ANP, BBC
Bookmark and Share


Terug