Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Maduro veroordeeld

Datum : 17/08/2018
Land : Venezuela

President Maduro veroordeeld

De Venezolaanse Openbaar Aanklager in ballingschap, Luisa Ortega (foto), wist afgelopen woensdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá aannemelijk te maken dat president Maduro persoonlijk betrokken was bij het grote regionale omkopingsschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Gezien de ernst van de delicten veroordeelde rechter Rommel Gil van het Hooggerechtshof in ballingschap de president van zijn land vervolgens tot 18 jaar en drie maanden gevangenschap in de gevangenis van Ramo Verde in de deelstaat Miranda, waar ook oppositieleiders Leopoldo López en Daniel Ceballos hun door Maduro opgelegde straf uitzaten.

Bovendien verbood Gil het Nicolás Maduro nog enige publieke functie uit te oefenen voor de duur van zijn gevangenisstraf. Hij veroordeelde hem bovendien tot betaling van een boete van niet minder dan 25 miljoen dollar voor corruptie en witwassen van miljoenen dollars, zo berichtte de Colombiaanse krant El Tiempo.

De voorzitter van het Hooggerechtshof, Miguel Ángel Marín, noemde de uitspraak na afloop van de zitting ‘historisch’, terwijl de Venezolaanse aanwezigen in het gebouw van het Colombiaanse Congres luid applaudisseerden voor de rechters onder het scanderen van ‘Justicia!” (gerechtigheid).

Met de veroordeling van Maduro kwam een eind aan een proces van zeven zittingen in Venezuela’s buurland waarin Ortega, voormalig Hoofdofficier van Justitie onder Maduro, met voldoende bewijzen kwam om de illegale diensten van Maduro aan Odebrecht aan te tonen. Het bewijs dateerde vooral uit de tijd dat Maduro nog premier was onder de overleden president Hugo Chávez ten tijde van diens verkiezingscampagnes in 2005 en 2013.

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug