Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Mexico bekritiseert Amerikaans congres in toespraak

Datum : 21/05/2010

President Mexico bekritiseert Amerikaans congres in toespraak

MEXICO - De president van Mexico, Felipe Calderón, heeft in een toespraak tot het Amerikaanse Congres de Verenigde Staten gewezen op hun verantwoordelijkheid voor de illegale immigratie vanuit Mexico en het drugsgeweld in zijn land. Minder uitgesproken was hij over Mexico’s eigen verantwoordelijkheid voor de situatie die de bevolking van beide Noord-Amerikaanse buurlanden zorgen baart. Mexico en de Verenigde Staten delen de schuld voor de problemen die hun betrekkingen vertroebelen. De VS leveren de consumenten voor de Mexicaanse markt voor drugs- en mensenhandelaars en leveren de wapens die daarbij gehanteerd worden. Mexico maakt de institutionele corruptie mogelijk waardoor de handel in drugs en migranten floreert. De VS maken misbruik van illegale immigranten, die op hun beurt op de vlucht zijn omdat de Mexicaanse autoriteiten hun geen welvaart aan de horizon weet te bieden.
Calderón, maakte op de tweede dag van zijn officieel bezoek aan de Verenigde Staten, in een toespraak tot de twee huizen van het Congres duidelijk dat het zonder de actieve medewerking van de Amerikanen onmogelijk is om de drugshandel te elimineren en orde te scheppen in de chaos van de immigratie.
“Ik heb diep respect voor de Noord-Amerikaanse grondwet en het daarin verankerde recht om vuurwapens te bezitten, maar u moet zich ervan bewust zijn dat veel van deze wapens niet in handen zijn van eerlijke burgers, maar in de handen van criminelen”, zei de Mexicaanse president, die ook vroeg om een effectiever beleid om het drugsgebruik onder de Amerikaanse bevolking te verminderen. Meer dan 90 procent van de uitvoer van cocaïne uit Mexico zijn bestemd voor de Amerikaanse markt. Het drugsgerelateerd geweld kostte vorig jaar ongeveer 6.500 levens in Mexico.
(El País)

Bookmark and Share


Terug