Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Morales onder druk

Datum : 01/09/2017
Land : Guatemala

President Morales onder druk

Het presidentschap van de in 2015 gekozen president Jimmy Morales Cabrera ging toch al niet van een leien dakje, maar de eerste week van september kan het echt spannend voor hem worden.

Het Hooggerechtshof (Corte Suprema de Justicia, CSJ) zal op maandag 4 september waarschijnlijk niet minder dan vier verschillende aanklachten tegen Morales bespreken. Als het CSJ in buitengewone zitting bijeenkomt, “zal men bestuderen om welke aanklachten het precies gaat”, aldus woordvoerder Ángel Pineda.

Het zijn zeker niet de minsten die president Morales beschuldigen en het betreft ook niet zo maar wat kritiek op zijn beleid. Het Openbaar Ministerie en CICIG (de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala) beschuldigen gezamenlijk Morales van illegale financiering van zijn verkiezingscampagne. De lokale afdeling van anti-corruptie organisatie Transparancy International, Acción Ciudadana, heeft een aanklacht ingediend betreffende Morales’ mislukte pogingen om de voorzitter van CICIG, de Colombiaan Iván Velásquez Gómez, als ongewenste vreemdeling het land uit te zetten.

Een vergelijkbare aanklacht betreffende Morales’ pogingen om lastpak Velásquez het land uit te zetten, is afkomstig van vier advocaten. Bovendien verwacht het CSJ nog een aanklacht van mensenrechtenactiviste Helen Mack gerelateerd aan dezelfde zaak: verzet van Morales tegen een uitspraak van het Constitutionele Hof die uitzetting van Velásquez verbood.

In Guatemala wordt openlijk gesproken over een ‘institutionele crisis’ waarbij onder meer rechter Gloria Porras, lid van het Constitutionele Hof, doodsbedreigingen ontving nadat ze zich uitgesproken had tegen uitzetting van Velásquez. Inmiddels heeft Porras, op aandringen van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, bescherming gekregen.

Zie ook ‘Door de kat of de hond gebeten worden?

Bron : Prensa Libre
Bookmark and Share


Terug