Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Mujica vraagt steun cannabis

Datum : 10/12/2013
Land : Uruguay

President Mujica vraagt steun cannabis

Als het goed is, wordt Uruguay het eerste land in Latijns Amerika dat cannabis volledig legaliseert. Vandaag wordt verwacht dat de Senaat akkoord gaat met de productie, verkoop en consumptie van wiet. Het wetsvoorstel wordt gesteund door de Uruguayaanse president José Mujica. Hij denkt dat de gecontroleerde teelt en handel van wiet helpt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het gebruik van hard drugs zal afnemen.

Er komt een regeringsinstantie die zal toezien op de teelt van de plant: het Instituut voor Regulering en Controle van Cannabis. Deze instantie zal de controle hebben over de invoer, de productie, de opslag, de marketing en de distributie van cannabis of zijn derivaten. Kortom, bij elke fase van het proces zal de overheid op een of ander manier betrokken zijn.

In het wetsvoorstel staat dat iedere Uruguayaan van 18 jaar of ouder per maand 40 gram marihuana mag kopen, maar wel in de door de staat aangewezen winkels. Daarnaast mogen Uruguayanen thuis zes plantjes telen en mogen ze verenigingen oprichten. In zo'n vereniging mag je samen maximaal 90 planten per jaar telen en oogsten.

Het is nog onduidelijk wat de prijs van de legale marihuana zal zijn. Hoewel de regering wil concurreren met de huidige prijs van de drugshandel voor één dollar per gram. Tegenwoordig is de winst van illegale marihuana in Uruguay zo'n dertig miljoen dollar waard per jaar. President Mujica heeft aan de rest van de wereld gevraagd om zijn "experiment" te steunen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug