Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

President Ortega verandert geografische kaart van Nicaragua

Datum : 12/04/2011
Land : Nicaragua

President Ortega verandert geografische kaart van Nicaragua

President Daniel Ortega heeft de geografie van Nicaragua per decreet veranderd. Drie van de negen gemeenten in de Zuid-Atlantische Autonome Regio (Región Autónoma del Atlántico Sur, RAAS) worden toegevoegd aan het centraal gelegen gebied Chontales. Hiermee krijgt Chontales, waar de president vandaan komt, in totaal 11 gemeenten.

De geografische veranderingen hebben de inwoners van het land verrast en de burgemeester van de betrokken gemeenten, grote pastorale gebieden die rijk zijn aan tropische bossen, hebben protesten aangekondigd. De gemeenten waarvan het rechtsgebied is veranderd zijn traditionele oppositionele bolwerken.

Ortega kondigde zijn decreet aan tijdens zijn herverkiezingscampagne voor de presidentsverkiezingen in november. De veranderingen aan de geografie zijn bedoeld om de partij van Ortega, de Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) te promoten. Hiermee zal de partij naar verwachting ten minste zestig afgevaardigden in het Nationale Assemblee krijgen. Momenteel heeft de FSLN 38 van de negentig leden in het parlement, waardoor het onmogelijk voor de president is om zijn herverkiezing te rechtvaardigen.

Hoewel de machinerie van het FSLN steekpenningen, bedreigingen en zelfs seksuele gunsten heeft aangeboden aan de leden in ruil voor ondersteuning van initiatieven, heeft Ortega gefaald in haar inspanningen om volledige controle over het Nationale Assemblee te verkrijgen.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug