Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

President Ortega wil referendum over schadeclaim tegen VS

Datum : 22/07/2011
Land : Nicaragua

President Ortega wil referendum over schadeclaim tegen VS

De Nicaraguaanse President, Daniel Ortega, heeft voorgesteld een referendum te houden over het al dan niet eisen van een schadevergoeding van 17 miljard dollar tegen de Verenigde Staten voor haar rol tijdens de burgeroorlog. Ortega liet dit weten tijdens de grootschalige herdenking van de overwinning van de Sandinisten op dictator Somoza in 1979.

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde reeds in 1986 dat de VS het internationaal recht hadden geschonden door het steunen van de Contra’s tegen de Sandinistische regering van Ortega. De Amerikaanse regering blokkeerde vervolgens de uitvoering van de uitspraak en de daaropvolgende Nicaraguaanse regering van Violeta Chamorro, die in functie was van 1990 tot 1997, deed afstand van de claim.

Ortega’s voorstel voor het referendum kan gezien worden in het kader van de landelijke presidentsverkiezingen in november, waarin hij zal streven naar een derde termijn.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug