Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Peru verleent gratie aan Fujimori

Datum : 27/12/2017
Land : Peru

President Peru verleent gratie aan Fujimori

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski ligt al geruime tijd onder vuur vanwege beschuldigingen van corruptie. Zijn bedrijf, Westfield Capital, zou ruim tien jaar geleden bijna achthonderdduizend dollar hebben ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dat al in meer landen regeringsleiders in moeilijkheden gebracht heeft.

De beschuldigingen leidden tot de roep om Kuczynski’s aftreden en de start van een afzettingsprocedure. Maar toen vorige week over de afzetting werd gestemd in het Peruaanse parlement haalde de motie het niet omdat leden van de partij van de zoon van oud-president Fujimori tegen stemden of zich van stemming onthielden.

Enkele dagen later, op kerstavond, besloot Kuczynski de 79-jarige Alberto Fujimori gratie te verlenen. Fujimori, president tussen 1990 en 2000, regeerde met ijzeren vuist en zat sinds 2009 een gevangenisstraf uit van vijfentwintig jaar op beschuldiging van verantwoordelijkheid voor de dood van vijfentwintig mensen tijdens een campagne tegen guerrillabeweging Lichtend Pad.

Tegenstanders van Kuczynski zijn ervan overtuigd dat er sprake is van een deal tussen de president en de zoon van de ex-president, en duizenden mensen gingen op diverse plekken in het land maandag de straat op om te protesteren tegen Fujimori’s vrijlating.

Vanwege hartklachten was Fujimori kort voor zijn vrijlating al overgebracht van de gevangenis naar een ziekenhuis. Vanuit het ziekenhuis bood hij voor het eerst expliciet excuses aan voor het feit dat hij tijdens zijn regeringsperiode “sommige landgenoten in de steek gelaten had.”

Pedro Pablo Kuczynski zit dus nog in het zadel, maar voor hoe lang is onduidelijk.  Volgens politieke waarnemers is zijn positie zeer verzwakt door beide affaires.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug