Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

President Rousseff keurt grootste deel boswet Brazilië goed

Datum : 27/05/2012
Land : Brazilië

President Rousseff keurt grootste deel boswet Brazilië goed

De Braziliaanse pesident Dilma Rousseff heeft vrijdag een veto uitgesproken over delen van de controversiële boswet, die regelt hoeveel land boeren moeten behouden als bos.  De wet is een maand geleden goedgekeurd door het Braziliaanse Congres. 

De lobby van Braziliaanse boeren stelde dat een verlichting van de milieubeperkingen de voedselproductie zou stimuleren. Milieuorganisaties zijn tegen de wet, die volgens hen leidt tot verdere vernietiging van het regenwoud in de Amazone. Ze hadden Rousseff dan ook opgeroepen de hele wet tegen te houden.  Rousseff verwierp 12 artikelen van de wet en bracht 32 wijzigingen aan in de tekst. 

De details zijn nog niet bekend, maar de Braziliaanse minister van  Milieu Izabelle Teixeira zei dat de regering wilde vermijden dat het aantal beschermde gebieden in de Amazone zou afnemen.  De herziene artikelen worden teruggestuurd naar het Congres, waar opnieuw wordt gestemd. Pas daarna kan de wet in werking treden.

Hilde Stroot, campagneleider Bossen Greenpeace stelt: “Dilma geeft geen gehoor aan de overgrote meerderheid van de Brazilianen, maar verkiest een kleine groep die puur en alleen uit winstbejag het regenwoud vernietigt. We roepen  Dilma op steun te verlenen aan het burgerinitiatief voor een ‘zero deforestation’-wet.  Volgens de actiegroep Avaaz is er een petitie met bijna 2 miljoen handtekeningen online verzameld van mensen uit tientallen landen die een absoluut veto vragen.  

 

 

Bron : Blikopnieuws, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug