Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President Telting van Surinaamse bank dood

Datum : 07/08/2010

President Telting van Surinaamse bank dood

SURINAME - André Telting, de president van de Centrale Bank van Suriname, is op 6 augustus op 74-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo aan een hartaanval overleden. Telting zou per 15 september met pensioen gaan.
Hij was president van de Centrale Bank van Suriname tussen 1994 en 1996 en vanaf 2000 tot nu.Telting heeft gezorgd voor monetaire stabiliteit in Suriname. Hij wist de torenhoge inflatie terug te brengen en laat volgens financieel deskundigen een gezonde financieel-economische situatie in zijn land achter.
President Ronald Venetiaan en minister Humphrey Hildenberg van Financiën, die nauw met Telting hebben samengewerkt, waren aangeslagen door de plotselinge dood van Telting. "Een grote zoon van Suriname is heengegaan. Hij heeft zich meer dan veertig jaar beziggehouden met de financieel-economische situatie van het land'', zei Sigmund Proeve, voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging en directeur van de Surinaamsche Bank.
Met Telting als president van de centrale bank verving Suriname op 1 januari 2004 de Surinaamse gulden door de Surinaamse dollar. Hij was toen aan zijn tweede termijn als president van de Centrale Bank bezig. Onder zijn voorganger Henk Goedschalk waren op grote schaal Surinaamse guldens bijgedrukt, terwijl de goudvoorraad verkocht werd. De daaropvolgende hyperinflatie liep op tot honderden procenten op jaarbasis. Telting wist met succes de monetaire stabiliteit terug te brengen.
Vorige week had Telting nog met aankomend president Desi Bouterse een onderhoud over het overdragen van de leiding van de bank. Onder Bouterse wordt Gilmore Hoefdraad de nieuwe president van de Centrale Bank van Suriname. De econoom Hoefdraad is momenteel verbonden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Bouterse wordt donderdag geïnstalleerd als president van Suriname.
(Z24)

Bookmark and Share


Terug