Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

President Temer op de vingers getikt

Datum : 01/09/2017
Land : Brazilië

President Temer op de vingers getikt

Binnen een week nadat de Braziliaanse president Michel Temer per decreet de beschermde status van een groot deel van het Amazonegebied in de noordelijke deelstaten Amapá en Pará ingetrokken had, heeft een rechter voorlopig een streep gehaald door het openstellen van het gebied voor economische activiteiten.

Volgens federale rechter Rolando Valcir Spanholo is president Temer buiten zijn boekje gegaan bij het opheffen van het sinds 1984 beschermde RENCA, zoals het gebied heet.

In zijn uitspraak, op verzoek van openbaar aanklagers, gaf Spanholo aan dat het opheffen van beschermde gebieden uitsluitend kan geschieden door het Braziliaanse parlement en niet door de president.

Hoewel dit een gevoelige tik op de vingers van Temer is, zal de uitspraak de economische ontwikkeling van het gebied waarschijnlijk slechts tijdelijk ophouden. Het Openbaar Ministerie zelf is in beroep gegaan tegen de uitspraak en in het verleden hebben hogere rechters meestal toegegeven aan druk vanuit het bedrijfsleven om natuurreservaten en inheemse gebieden open te stellen voor ontginning van grondstoffen. In het geval van RENCA gaat het onder meer om voorraden goud, koper, ijzererts en mangaan. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug