Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President van Panama annuleert landdeal na hevig protest

Datum : 25/10/2012
Land : Panama

President van Panama annuleert landdeal na hevig protest

De Panamese President Ricardo Martinelli heeft na gewelddadige protesten aangekondigd terug te komen op zijn plannen om land in de belastingvrije zone Colon, dat in het bezit is van de staat, te verkopen. In de gevechten tussen bewoners en veiligheidstroepen zijn volgens lokale media drie mensen gedood. Volgens de demonstranten leidt de verkoop, als wet vastgelegd afgelopen vrijdag, tot verlies van banen en inkomens.

De Colon regio is de grootste belastingvrije zone in Latijns-Amerika, maar wordt geteisterd door armoede en criminaliteit. President Martinelli had eerder gezegd dat de verkoop van de staatsgronden de regio ten goede zou komen. Maar via Twitter liet hij weten dat “de mensen van Colon de verkoop van gronden in de vrijhandelszone niet willen, deze dan zal worden ingetrokken”. Hij zei dat in de plaats van de verkoop, de commerciële huurprijzen zullen worden verhoogd en het geld geïnvesteerd zal worden in de regio, zoals de demonstranten hadden geëist. De President, die voor een officieel bezoek in Japan is, lag onder vuur voor het niet afbreken van zijn reis in het licht van de protesten.

Panama’s economie is de afgelopen jaren gegroeid, maar delen van de bevolking blijven uitgesloten van het commerciële succes. De stad Colon – een van de grootste vrijhandelhavens in de wereld en in werking sinds de jaren vijftig – bevindt zich aan het einde van het Panama-kanaal, net buiten de voormalige Panama kanaal zone. Het kanaal dat de Atlantische Oceaan aan de Stille Oceaan koppelt is de belangrijkste bron van inkomsten voor Panama. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug