Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

President van Paraguay staat aanklacht te wachten

Datum : 21/06/2012
Land : Paraguay

President van Paraguay staat aanklacht te wachten

Het parlement van Paraguay heeft ingestemd met een aanklacht tegen president Fernando Lugo, na de landconflicten van vorige week met doden als gevolg. Het parlement, dat wordt gedomineerd door de oppositie, stemde met 73 stemmen voor en één tegen.

Lugo heeft forse kritiek gekregen op zijn aanpak van een gedwongen landontruiming, waarbij zeven agenten en zeker tien boeren zijn gedood. Ruim driehonderd agenten probeerden hondervijftig landloze boeren te verdrijven van land van een rijke zakenman in Canindeyu. De aanklacht moet nog door de Senaat worden goedgekeurd. Ook hier is de oppositie in de meerderheid.

Afgelopen woensdag zei Lugo een onderzoek in te stellen naar de toedracht. De minister van Binnelandse Zaken en het hoofd van politie zijn al afgetreden. Lugo is vier jaar geleden gekozen; zijn ambtstermijn loopt in augustus 2013 af.

Landconflicten zijn niet ongewoon in Paraguay, waar een klein deel van de bevolking 80 procent van het land in bezit heeft. De boeren zeggen dat het land tijdens de dictatuur (1954 -1989) illegaal verdeeld is onder bondgenoten van dictator Stroessner. Volgens de Waarheidscommissie is in die tijd 6,75 miljoen hectare verdeeld.
 

Bron : BBC World
Bookmark and Share


Terug