Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Presidentsverkiezingen in El Salvador

Datum : 01/02/2019
Land : El Salvador

Presidentsverkiezingen in El Salvador

Op zondag 3 februari kiezen zo’n vijf miljoen El Salvadoranen een president en vicepresident. De populariteitsscore van de vertrekkende president Salvador Sánchez Cerén ligt rond de 26 procent en zijn Farabundo Martí Nationale Bevrijdingsfront (FMLN) verloor terrein in de parlements - en gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.

De te kloppen man nu is Nayib Bukele (37 -foto rechts), voorheen van de FMLN en ex-burgemeester van hoofdstad San Salvador, die de nieuwe coalitie Grote Alliantie voor Nationale Eenheid (GANA) leidt. Het is een conservatieve partij opgericht in 2010 als een afsplitsing  van de rechtse Nationalistische Republikeinse Alliantie (ARENA). De zelfbenoemde veranderingskandidaat heeft 1,4 miljoen Facebook-volgers, een bewijs van zijn agressieve strategie op sociale media. Hij heeft een groot draagvlak onder de jeugd van El Salvador, en zijn status als buitenstaander is aantrekkelijk voor kiezers die gefrustreerd zijn door ARENA en de FMLN.

Bukele heeft beloofd een Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in El Salvador op te richten in de vorm van het door de U.N. ondersteunde CICIG-orgaan voor corruptiebestrijding in Guatemala. Hij beloofde ook om de Pacifische kust van het land te ontwikkelen met een nieuwe spoorlijn, luchthaven en een havenuitbreiding, maar heeft niet uitgelegd hoe hij deze projecten zou financieren. Bukele heeft in de meeste peilingen een solide voorsprong behouden – sommigen geven aan dat hij de verkiezingen op 3 februari kan winnen – hoewel er tekenen zijn dat zijn steun in de laatste weken afneemt.

Zijn belangrijkste uitdager is Carlos Calleja (42 -foto links)  die aan het hoofd staat van een rechtse coalitie, genaamd Nieuw Land (Nuevo País), waaronder zijn ARENA-partij. Calleja is een Amerikaans opgeleide zakenman wiens familie de grootste supermarktketen van het land runt. Hij heeft nooit een openbaar ambt bekleed. Calleja geniet de steun van conservatieven in El Salvador en de privésector. Hij ontving ook de goedkeuring van de evangelische gemeenschap van El Salvador, een groeiende groep in El Salvador.

Calleja heeft een programma opgesteld dat is gebaseerd op het bevorderen van veiligheid en het stimuleren van economische groei. Hij streeft ernaar de komende vijf jaar 300.000 banen te creëren door de sectoren toerisme, landbouw en technologie te ontwikkelen en het gemak van zakendoen in El Salvador te verbeteren. Calleja heeft ook verklaard dat hij voorang zal geven aan de relatie van El Salvador met de Verenigde Staten.

Hugo Martínez (51) van het FMLN die als derde achter Bukele en Calleja staatudeert, kan hopen steun te krijgen van linkse kiezers die niet naar het kamp Bukele zijn overgestapt. Hoewel het FMLN aan populariteit heeft ingeboet, heeft Martínez beloofd de partijlijn niet op alle punten te volgen. Hij heeft beloofd sociale programma's voort te zetten en de criminaliteit te verminderen door het Veilig El Salvador-plan, dat onder Sánchez Cerén is begonnen, te versterken door de nationale politie in het hele land in te zetten. Martínez is ook van plan zich te concentreren op onderwijs en ontwikkeling in plattelandsgebieden.

Als vierde in de peilingen, met een verre 1 procent van de stemmem, staat Josué Alvarado (62) van de partij VAMOS (laten we gaan). Alvarado heeft steun gekregen van de Salvadoraanse diaspora gemeenschap. Hij heeft verklaard dat de belangrijkste financiers van zijn partij Salvadoranen zijn die in het buitenland wonen. Bijna een kwart van alle Salvadoranen woont in de Verenigde Staten, volgens Reuters. Hij heeft beloofd om veiligheids- en sociale diensten te verlenen aan de 200.000 Salvadoranen in de Verenigde Staten die in september 2019 hun TPS verliezen. Alvarado is van plan opnieuw te onderhandelen over het TPS-programma met de Amerikaanse regering om TPS-begunstigden te beschermen.

Als geen enkele kandidaat een meerderheid haalt, vindt er een tweede ronde plaats tussen de twee beste kandidaten op 10 maart. Presidenten hebben een termijn van vijf jaar in El Salvador en mogen herkozen worden, zolang de ambtstermijnen niet opeenvolgend zijn.

 

Bron : www.as-coa.org, www.americasquarterly.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug