Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Presidentsverkiezingen vergroten onverdraagzaamheid

Datum : 05/06/2011
Land : Peru

Presidentsverkiezingen vergroten onverdraagzaamheid

Ofschoon volgens de laatste peilingen in Peru Keiko Fujimori op een minieme voorsprong staat, durft niemand een winnaar aan te wijzen van de presidentsverkiezingen. Ondertussen is een ding duidelijk, de onverdraagzaamheid in het Andesland is gestegen tot ongekende hoogte.

Keiko Fujimori heeft daags voor de definitieve eindronde in een toespraak haar tegenstander Humala een marionet van Chávez genoemd. “Mocht Humala winnen, dan zal vast en zeker Chávez ons gaan besturen!”, zo boezemde ze haar toehoorders angst in. Ze herhaalde de verdachtmakingen van misbruik en geweld tegen de burgerbevolking waaraan Humala zich schuldig zou hebben gemaakt, en liet zich terloops ontvallen dat haar nationalistische tegenstander in verband wordt gebracht met corruptie en drugshandel.

Humala schrijft alle beschuldigingen toe aan bepaalde Fujimori-gezinde media en de huidige regering. Hij riep alle Peruanen op “om te stemmen met hun memorie. Een stem voor Fujimori staat gelijk aan het goedkeuren van corruptie en ernstige mensenrechtenschendingen.”

De spanning is voelbaar tussen de conservatieve rechterzijde die koste wat het kost het huidige economische beleid wil doorzetten en de vooruitstrevende linkerzijde die de mensenrechten hoog in het vaandel hebben en die met afschuw terugdenken aan de regeerperiode van Alberto Fujimori. “Intolerantie is een structureel probleem in Perú, en het wordt erger. Het land kent al genoeg tegenstellingen en heeft geen noodzaak aan nieuwe breuken”, zo duidde een journaliste de toestand waarin het land nu verkeert.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug