Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Pretpark simuleert illegale grensoversteek

Datum : 29/06/2013
Land : Mexico

Pretpark simuleert illegale grensoversteek

Een Mexicaans pretpark heeft er wel een heel speciale attractie bij. Bezoekers kunnen er een illegale grensoversteek naar de Verenigde Staten (VS) naspelen, inclusief mensensmokkelaars en grenspatrouilles. Parque EcoAlberto, op meer dan duizend kilometer van de echte grens, bood de bezoeker al warmwaterbronnen en activiteiten zoals abseilen, en nu ook dus een simulatie van een illegale overtocht naar de VS.

De deelnemers moeten 's nachts drie uur lang sirenes, geschreeuw en blaffende honden verdragen en uit handen proberen blijven van een grenspatrouille. Het park wil naar eigen zeggen mensen op die manier afraden om de gevaarlijke overtocht aan te vatten, en richt zich vooral op scholieren.

Het park maakt deel uit van de inheemse Otomi, een arme gemeenschap die al 80 procent van de bevolking zag vetrekken  naar de VS. Het idee voor attractie kwam van jongeren die terugkeerden van de tocht. Het biedt tegelijk een inkomen voor de gemeenschap en moedigt de jeugd aan om in Mexico te blijven.

De echte oversteek naar de VS is een bijzonder gevaarlijke onderneming. Het aantal migranten dat omkomt in het grensgebied tussen Mexico en de VS is in de voorbije jaren opgelopen tot enkele honderden per jaar.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug