Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Prijs sinaasappelsap naar hoogterecord

Datum : 11/01/2012
Land : Brazilië

Prijs sinaasappelsap naar hoogterecord

De prijs van sinaasappelen op de wereldmarkt is de laatste dagen naar recordhoogte gestegen.Volgens handelaren komt het door de mogelijk verontreinigde sap uit Brazilië en het koude weer in Florida.

In de Verenigde Staten zijn sporen van carbendazim, een schimmel, gevonden in ladingen sinaasappelsap uit Brazilië. De prijs is sindsdien met 25 % gestegen tot $2,12 per pond. Carbendazim is niet toegestaan in de VS, maar wordt in Brazilië rechtmatig gebruikt ter bestrijding van sterroetdauw, een schimmel die op bomen groeit.

De consumptie van lage doses carbendazim is niet schadelijk voor de volksgezondheid, zo schrijft de FDA (Food and Drugadministration) op haar website. Desalniettemin wordt de toegang geweigerd voor alle ladingen die besmet zijn met carbendazim.

In Florida heeft de kou toegeslagen en is er ijs geconstateerd in fruit. Als dit zo doorzet en als de Braziliaanse sinaasappelsap van de Amerikaanse markt geweerd gaat worden, dan zal de prijs van het sap nog verder gaan stijgen.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug