Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Pro- en anti-Bolsonaro demonstranten raken slaags in São Paulo

Datum : 07/06/2020
Land : Brazilië

Pro- en anti-Bolsonaro demonstranten raken slaags in São Paulo

In de Braziliaanse stad São Paulo hebben verschillende relletjes plaatsgevonden tussen voorstanders en tegenstanders van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Vooral op de Avenida Paulista, een brede straat in het hart van de stad, was het onrustig. Voorstanders van Bolsonaro en zijn zogeheten conservatieve waarden waren daar om een "sluiting" te eisen van het hooggerechtshof en het parlement. Ze vroegen daarbij om militair ingrijpen. Tegenstanders waren naar eigen zeggen aanwezig om de democratie te verdedigen en te strijden tegen een autoritair regime. Zij werden daarbij gesteund door de fans van verschillende voetbalclubs.

Ook in verschillende andere steden, waaronder Rio de Janeiro en Brasilia, waren demonstraties gaande. In São Paulo liepen de spanningen echter het hoogst op. Op dit moment bevindt Brazilië zich in een grote gezondheidscrisis die tevens politieke problemen verergert. Bolsonaro ontkent dat de uitbraak van COVID-19 een serieus probleem is. Tegelijkertijd zijn er verschillende onderzoeken gaande naar politieke inmenging van Bolsonaro en leden van zijn familie bij onder andere de militaire politie.

Bolsonaro zelf heeft niet officiëel gereageert op de schermutselingen, maar was wel aanwezig om zijn aanhangers in hoofdstad Brasilia te ontmoeten. Daarbij knuffelde hij met verschillende aanwezigen en pakte kinderen op. Hij droeg geen gezichtsmasker, terwijl dit wel verplicht is in de stad. Zaterdag klaagde Bolsonaro wederom in een serie tweets over de nationale en internationale pers, die volgens hem een linkse agenda propagandeert.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug