Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Proces moord Braziliaanse inheemse leider hervat

Datum : 19/02/2011

Proces moord Braziliaanse inheemse leider hervat

BRAZILIË – Maandag zal het proces tegen de drie mannen die ervan worden verdacht Marcos Veron te hebben vermoord, hervat worden in São Paolo. Marcos Veron was een internationaal gerespecteerde leider van de Guarani-Kaiowá indianen in Brazilië. In 2003 werd Veron doodgeslagen door een gewapende bende, nadat hij met zijn gemeenschap hun voorouderlijk land had herbezet. Een lokale veeboer huurde de moordenaars in om de Guarani te intimideren. De verdachten, Estevão Romero, Carlos Roberto dos Santos en Jorge Cristaldo Insabralde zijn werknemers op de veehouderij die het land van Verons gemeenschap in beslag heeft genomen. Ze worden onder andere beschuldigd van moord en onrechtmatige gevangenschap. De openbare aanklager noemt de zaak tegen Verons moordenaars een ‘historisch’ proces. Het is de eerste keer dat personen verdacht van moord op een indiaan uit de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul worden berecht door een jury. Oorspronkelijk stond het proces vorig jaar april gepland, maar werd twee keer verdaagd. De eerste keer zou de advocaat van één van de verdachten naar verluidt een psychotherapeutische behandeling van 20 dagen ondergaan. Vervolgens weigerde de rechter te luisteren naar de verklaringen die de Guarani getuigen aflegen in hun eigen taal.
De Guarani raakten bijna al hun land kwijt aan veehouderijen en soja- en suikerrietplantages. Veel Guarani leven hierdoor onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle reservaten, of zwerven langs de autoweg. Deze gemeenschappen hebben dan ook te maken met een hoog aantal gevallen van ondervoeding, geweld en zelfmoord. Volgens de Braziliaanse wet moeten de autoriteiten het land van de Guarani-indianen in kaart brengen en beschermen. Dit wordt echter eindeloos uitgesteld. Daarop besluiten een aantal Guarani gemeenschappen om hun voorouderlijk land te herbezetten. Inheemse leiders die dit soort herbezettingen uitvoeren, zijn systematisch doelwit van huurmoordenaars, die zelden berecht worden.

(Survival International)

Gerelateerde berichten

Kritiek op biobrandstoffen Shell in Brazilië
Inheemse gemeenschap in Brazilië belegerd

Bookmark and Share


Terug