Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Proces tegen Guatemalteekse ex-dictator Ríos Montt van start

Datum : 19/03/2013
Land : Guatemala

Proces tegen Guatemalteekse ex-dictator Ríos Montt van start

Overlevenden van de genocide in Guatemala, die tussen 1960 en 1996 in Guatemala door het leger is gepleegd, wachten vol ongeduld op het proces tegen oud-generaal en couppleger Ríos Montt en zijn vroegere hoofd van de veiligheidsdienst José Rodríguez die terecht staan voor de moord op 1.771 inheemsen uit de Ixil.

Familieleden van overleden slachtoffers en van verdwenen personen tijdens de burgeroorlog (1960-1996) zeiden op een persconferentie dat ze vol spanning wachten op het begin van het proces, dinsdagochtend 19 maart. Hiernaar hebben ze dertig jaar lang uitgekeken. Zo lang heeft het geduurd om de verantwoordelijken voor de massaslachtingen die het leger heeft aangericht in de zogenoemde ‘Ixil Driehoek’ voor het gerecht te slepen. De Ixil, in het noordwesten van het departement Quiché, is een van de zwaarst getroffen gebieden in de burgeroorlog.

“Het is zo’n belangrijk moment, niet alleen voor de slachtoffers, maar voor al diegenen die gerechtigheid hebben gezocht”, zegt Anita Menchú, dochter van de Nobelprijswinnares voor de vrede Rigoberta Menchú, die zelf slachtoffer waren van de militaire onderdrukking. Ze wijst erop dat Ríos Monnt (86) de gelegenheid zal aangrijpen om voor de rechter zijn onschuld te demonstreren. De inwoners van de Ixil werden beschouwd als guerrilleros en gedood tussen 1982 en 1983. “Gerechtigheid voor daden van genocide is geen wraak. Integendeel, het is voor de staat een kans om haar respect voor de mensenrechten te bewijzen”, zei Maya Alavarado tijdens een persconferentie. Ze is lid van de Coordinadora Genocidio Nunca Más, een koepel van zo’n twintig mensenrechtengroepen.

Ook al staan in dit proces alleen Ríos Montt en Rodríguez (76) terecht voor de moord op de bewoners van de Ixil, toch zullen duizenden slachtoffers uit andere regio’s, aan wie nog geen recht is gedaan, zich vertegenwoordigd voelen, verzekert Alvarado. “De grote dag van het historische proces is aangebroken, we geloven het niet”, zegt Aura Elena Farfán van de Stichting van Gevangenen en Verdwenen van Giatemala (Famdegua). Advocaat Héctor Reyes van Caldh, het juridische centrum voor de mensenrechten, is een van de aanklagers: “Er bestaan grote verwachtingen voor het begin van het proces.”

Amnesty International (AI) stelt in een verklaring dat het proces tegen Ríos Montt, die van 1982-1983 aan de macht was, een lang verwachte kans is op gerechtigheid voor de slachtoffers van de misdaden tegen de menselijkheid. “Dit proces is werkelijk historisch, want het is de eerste keer dan een voormalig staatshoofd in Midden-Amerika voor het gerecht komt wegens misdaden tegen de menselijkheid”, zegt Guadeloupe Marengo, voorzitter van het Amerikaprogramma van AI. “De aanwezigheid van Ríiss Montt in de beklaagdenbank zal een historisch moment zijn voor Guatemala, voor de familieleden en voor de mensenrechtengroepen die nooit zijn gestopt met de zoektocht naar de waarheid over het lot van hun geliefden”, zegt Marengo.

De directeur van Caldh, Juan Francisco Soto, verklaarde dat tijdens het proces minstens acht mensenrechtenorganisaties uit diverse landen – waaronder Canada, Nederland en de Verenigde Staten -  aanwezig zullen zijn als toehoorders. Ook wordt de aanwezigheid verwacht van diplomaten die in het land zijn gestationeerd en die een uitnodiging hebben gehad.

De overlevenden en hun advocaten vertrouwen erop dat de verdachten bij de aanvang van het proces geen enkele legale spitsvondigheid te berde zullen brengen om het proces te vertragen. Al in januari 2012 zou het proces van start zijn gegaan, maar advocaten slaagden er in het proces steeds uit te stellen.
 

Bron : Siglo XXI
Bookmark and Share


Terug