Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Proefboringen bij Cuba geen succes

Datum : 20/05/2012
Land : Cuba

Proefboringen bij Cuba geen succes

De Spaanse oliegigant Repsol heeft 18 mei bekendgemaakt dat de eerste van drie geplande olieboringen in Cubaanse wateren geen succes heeft opgeleverd. Het bericht is een klap voor de Cubaanse regering die hoopt zelfvoorzienend te kunnen zijn in energie. 

Repsol begon eind januari met de proefboringen en zette daarbij de Scarabeo 9 in, een massief oliebooreiland dat in China werd gebouwd. De boringen vonden plaats op een diepte van 4.500 meter in de Golf van Mexico. Het Spaanse oliebedrijf maakte deel uit van een consortium met het Noorse Statoil en het Indiase bedrijf ONGC. De recente proefboring heeft het consortium 75 miljoen dollar gekost.

Cuba hoop op een nieuw kans, want binnenkort begint de Maleisische staatsonderneming Petronas met een tweede proefboring op 20 kilometer uit de Cubaanse kust, samen met partner Gazprom Neft uit Rusland. Het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA neemt  de derde proefboring voor zijn rekening. Repsol deed in 2004 al een eerste proefboring in de Cubaanse territoriale wateren en concludeerde toen dat olieboren daar niet ‘commercieel’ was.

Cuba heeft gezegd dat het mogelijk 20 miljard vaten olie heeft in haar deel van de Golf van Mexico, maar de Geological Survey uit de Verenigde Staten schat de voorraad op 5  miljard. Cuba krijgt nu dagelijks 115.000 vaten olie van haar bondgenoot Venezuela. De meeste olie is voor binnenlands gebruik en een klein deel dient voor raffinage in olieproducten voor Caribische en Midden-Amerikaanse landen. In ruil krijgt Venezuela duizenden Cubaanse artsen en andere gekwalificeerde arbeidskrachten.

Gezien de kritieke gezondheid van de Venezolaanse president Hugo Chávez is het mogelijk dat de oppositie de verkiezingen wint in oktober 2012. Die staat veel minder vriendelijk tegenover Cuba en het idee van de olieleveranties.
 

Bron : Reuters, Cubaweblog
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug