Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Prostitutiecampagne Brazilië teruggetrokken

Datum : 07/06/2013
Land : Brazilië

Prostitutiecampagne Brazilië teruggetrokken

Afgelopen week kwam het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid in opspraak wegens een educatieve campagne, die in het teken stond van de Internationale Dag van de Prostituee op 2 juni. Het campagnemateriaal, dat verspreid werd via sociale media, bevatte afbeeldingen van prostituees met teksten als: ‘Ik ben blij om een prostituee te zijn’. De campagne maakt onderdeel uit van een groter educatief project rondom soa´s, opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, in een poging het stigma tegen prostituees te verminderen en het gebruik van voorbehoedsmiddelen te stimuleren.

De minister van Volksgezondheid, Alexander Padilha, heeft de campagne laten terugtrekken. Hij heeft bekend gemaakt dat hij nooit heeft goedgekeurd dat deze campagne publiekelijk werd gemaakt: er was slechts sprake van een besloten test-run op de website van het ministerie. Het ministerie zou een dergelijke boodschap, waarin prostitutie als ‘positief’ afgebeeld wordt nooit willen uitdragen, aldus Padilha.

Ondanks het feit dat het katholieke Brazilië bekend staat om haar goede campagnes rondom soa- en aids-voorlichting, is het niet de eerste keer dat het ministerie in opspraak is gekomen naar aanleiding van een reclamecampagne. Zo werd er afgelopen maart een campagne die gericht was op seksualiteit onder jongeren teruggetrokken. Ook in deze voorafgaande situaties zou het campagnemateriaal publiekelijk gemaakt zijn zonder goedkeuring van de minister. Het hoofd van de afdeling verantwoordelijk voor de campagne, Dirceu Greco, heeft zijn ontslag moeten indienen.

Bron : Estadao, Veja Brasil, BBC World, CNN Español, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug