Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protest burgerwachten tegen ontwapeningsplannen

Datum : 08/04/2014
Land : Mexico

Protest burgerwachten tegen ontwapeningsplannen

Gewapende burgerwachten in Mexico protesteren tegen de plannen van de veiligheidstroepen om hen te ontwapenen. De ‘zelfverdedigingsgroepen’ werden vorig jaar opgericht in de westelijke staat Michoacán om burgers te beschermen tegen lokale drugsorganisaties zoals de Ridder Tempeliers.

“Als zij ons ontwapenen dan vermoorden de Ridder Tempeliers ons”, zei woordvoerder en burgerwacht José Manuel Mireles. Ze zetten barricades op in straten zodat de veiligheidstroepen niet in de dorpen kunnen komen die in handen zijn van de burgerwachten. De zelfverdedigingsgroepen hielden demonstraties in ten minste vijftien gemeenschappen. Mireles zegt dat hij en zijn mannen doorgaan met het ingaan van dorpen en die “schoon te vegen” van leden van het drugskartel.

Oorspronkelijk tolereerde de regering de burgerwachten door hen uit te nodigen zich aan te sluiten bij een ruraal verdedigingskorps dat onder leiding zou staan van de veiligheidstroepen. Maar vorige week lieten autoriteiten weten dat het tijd is dat de burgerwachten hun wapens neerleggen. Ze waarschuwden dat wie na de ontwapening betrapt wordt op illegaal wapenbezit gearresteerd zal worden. Volgens de autoriteiten hebben de burgerwachten geen rol meer nadat veiligheidstroepen belangrijke leiders van de Ridder Tempeliers hebben gearresteerd.

Mireles weerlegt dat alle gemeenschappen nu veilig zijn. “De regering moet deze problemen niet half oplossen, zeker als de levens van lokale mensen en hun familie in gevaar zijn.”

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug