Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protest decriminalisering abortus bij verkrachting

Datum : 17/01/2019
Land : Ecuador

Protest decriminalisering abortus bij verkrachting

Met groene zakdoeken en gezang demonstreerden honderd feministen dinsdag 15 januari  voor de Nationale Assemblee ter ondersteuning van de decriminalisering van abortus in geval van verkrachting, waarover in het land discussie bestaat.

"De leden van de Assemblee hebben nog twee wegen over: aan de kant van de vrouwen staan of hun moordenaars zijn",  zongen activisten in het hoofdkwartier van het parlement in hoofdstad Quito.

Verschillende demonstranten betraden de Assemblee om vanaf de tribune te luisteren naar de  eerste van twee debatten die de leden van het parlement zullen houden over wettelijke hervormingen. Daaronder ook de decriminalisering van abortus in geval van incest, verkrachting, niet-consensuele inseminatie en ernstige misvorming van de foetus.

Ook 15 mensen die een lichtblauwe zakdoek droegen – de groep die abortus afwijst – kwamen de Assemblee binnen, zonder confrontaties. Er is geen deadline voor de Nationale Assemblee om aan het tweede debat te beginnen.

"Het bereiken van decriminalisering van abortus in geval van verkrachting is een fundamentele stap vooruit op het gebied van vrouwenrechten, omdat het vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld de mogelijkheid geeft om te beslissen over hun reproductieve leven", vertelde Ana Vera. Ze is advocaat van de organisatie Surkuna, die zich wijdt aan de bevordering van vrouwenrechten.

De Ecuadoraanse wetgeving staat abortus alleen toe als de zwangerschap een risico inhoudt voor het leven van de moeder of als die het product is van een verkrachting van een vrouw met een verstandelijke beperking.

Vera zegt dat elk jaar ongeveer 2.500 kinderen onder de veertien jaar in Ecuador bevallen en dat deze zwangerschappen het gevolg zijn van seksueel geweld, omdat volgens de Ecuadoraanse wetgeving elke intieme relatie met kinderen onder de veertien als een overtreding wordt beschouwd.

Aan de andere kant noemen de organisaties die ‘profamilia’ heten als reactie op deze zwangerschappen seksuele voorlichting en de adoptie van baby's en zorg voor slachtoffers van seksueel geweld.

Bron : Expreso
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug