Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protest in Cuernavaca tegen toenemend geweld Mexico

Datum : 29/04/2011
Land : Mexico

Protest in Cuernavaca tegen toenemend geweld Mexico

In Cuernavaca, Morelos, Mexico, heeft een groep jongeren geprotesteerd tegen de enorme toename van geweld in het land. De jongeren die deel uitmaken van de groep ‘het netwerk voor vrede en gerechtigheid’ kleurden het water van de Paloma de la Paz-fontein in het centrum van Cuernavaca rood, waardoor deze zich veranderde in een macaber schouwspel. Ook omsloten zij op symbolische wijze het gebouw van het Openbaar Ministerie en het Congres van de staat Morelos.

Sinds de start van de oorlog tegen drugs van president Calderón zijn bijna 40.000 Mexicanen om het leven gekomen. De laatste jaren is het geweld in Morelos flink toegenomen. Sinds 2009 kwamen in de staat meer dan 400 mensen om het leven als gevolg van deze oorlog. De omsingeling van het OM en het Congres in Cuernavaca diende om aan te tonen dat beiden instituten hun werk niet naar behoren doen. De autoriteiten en criminelen zijn zo met elkaar verbonden dat er eigenlijk geen verschil meer tussen hen bestaat, aldus de demonstranten. Zij eisten onder meer het aftreden van enkele hoge functionarissen.

Intussen werd in Cuernavaca op dezelfde dag ook een lichaam gevonden in een plastic zak in de wijk Polvorín. In negen andere staten werden in totaal 34 mensen vermoord, waarschijnlijk allen in verband met de drugsoorlog.
 

Bron : La Jornada
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug