Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protest in het oosten

Datum : 03/05/2019
Land : Venezuela

Protest in het oosten

De demonstraties tegen de Venezolaanse autoriteiten in de hoofdstad Caracas krijgen, net als de vaak gewelddadige reactie daartegen, veel aandacht in de binnen- en buitenlandse media. De gespannen situatie bij de Colombiaanse grens wordt ook vaak in beeld gebracht. Maar in het hele land gaan mensen de straat op om te protesteren tegen het gebrek aan alles in het eens zo rijke land en het gebrek aan vrijheid. Bijvoorbeeld in Ciudad Guayana, in het afgelegen oosten van het land.

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, gaven duizenden sympathisanten van de oppositie massaal gehoor aan de ‘Operatie Vrijheid’, uitgeroepen door de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó. Nadat ze het Kruis van de Paus naast de kathedraal Johannes Paulus II bereikt hadden, werd luid geapplaudisseerd voor alle acties van Guaidó ter verdediging van de democratie in het land.

Onderwijzers, studenten, huisvrouwen, ingenieurs, elektriciens, chauffeurs, ondernemers, artsen, werknemers in het algemeen en maatschappelijke organisaties waren in deze stad aan de Orinoco de straat opgegaan. Met de nationale vlag in de hand als symbool van de vrijheid, eisten ze vrije verkiezingen en een einde aan het gebrek aan alles: medicijnen, voedsel, veiligheid en basisvoorzieningen als elektriciteit, drinkwater en vervoer.

“We kunnen niet vieren dat we hongerlonen hebben, dat er mensen overlijden in ziekenhuizen, dat families uit elkaar gerukt worden en slachtoffer worden van de uit de hand gelopen misdaad. We zijn doodmoe van het voortdurende gebrek aan licht en water. Dat kun je niet vieren, dat moet je aanklagen. Daarom zijn we hier, om het aftreden te eisen van Nicolás Maduro”, aldus Maria Mercedes Agreda, een gepensioneerde onderwijzeres die ervan droomt het land te veranderen om haar kinderen en kleinkinderen een toekomst te geven.

Bron : El Diario de Guayana
Bookmark and Share


Terug