Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protest in openbaar vervoer Bogota

Datum : 12/03/2012
Land : Colombia

Protest in openbaar vervoer Bogota

Het openbaar vervoer in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is lamgelegd door protesten voor verbetering van de diensten en lagere kosten voor het belangrijkste busnetwerk van de stad. Honderden mensen, waaronder veel studenten, hebben busstations bezet van het bedrijf TransMilenio. De politie gebruikte traangas en een waterkanon nadat protesteerders met stenen begonnen te gooien en voorzieningen begonnen te vernielen.

De burgemeester, Gustavo Petro, gaf linkse partijen de schuld van de onrust, maar zij ontkennen er iets mee te maken te hebben. “Wat begon als een vreedzaam protest met liederen en aanplakbiljetten die gericht waren tegen tekortkomingen van TransMilenio, veranderde steeds meer in gewelddadige acties”, zei de woordvoerder van de burgemeester in een verklaring.

De oproerpolitie kwam in conflict met de protesteerders die verschillende straten van Bogota’s hoofdwegen blokkeerden. Dit zorgde voor veel problemen voor forensen. Tientallen mensen werden gearresteerd. De burgemeester stelde beperkingen op voor het gebruik van de auto en gaf toestemming aan andere busbedrijven om de route van TransMilenio-bussen te rijden, zodat iedereen thuis kon komen na het werk.

De protesteerders zeggen dat de bussen van TransMilenio altijd overvol, te duur en te laat zijn. Gustavo Petro, die afgelopen oktober werd gekozen als burgemeester, heeft beloofd om het openbaar vervoer te verbeteren en passagiers meer instemming te geven. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug