Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Protest plannen nieuw vliegveld Machu Picchu

Datum : 15/05/2019
Land : Peru

Protest plannen nieuw vliegveld Machu Picchu

Machu Picchu, de beroemde citadel die in de vijftiende eeuw door de Inca’s gebouwd werd en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is al jaren dé grote toeristische trekpleister van Peru. Sinds de jaren negentig is de stroom toeristen die Cusco en de omringende Incamonumenten, zoals Machu Picchu, bezoeken sterk gegroeid. In 2017 kwamen meer dan anderhalf miljoen toeristen naar Machu Picchu, tweemaal zoveel als maximum aanbevolen door UNESCO. Natuurlijk zorgen de toeristen voor inkomen voor veel Cusceños, maar ze vormen ook een bedreiging voor het kwetsbare landschap.

En die bedreiging neemt toe nu de Peruaanse overheid besloten heeft een nieuw internationaal vliegveld aan te leggen in de directe omgeving van de historische stad. Bulldozers zijn al begonnen met het egaliseren van het land bij Chinchero, een pittoresk Incastadje vlakbij de Heilige Vallei. Minister van financiën Carlos Oliva zei vorige maand tegen journalisten dat de bouw zo snel mogelijk van start zal gaan, “want Cusco heeft dit vliegveld nodig.”

Het voornemen heeft een golf van protest teweeg gebracht onder Peruaanse historici, archeologen en lokale bewoners. Ze hebben een petitie opgesteld die al door veel historici is ondertekend. “Dit is een landschap dat wordt gekenmerkt door wegen en terrassen ontworpen en gemaakt door de Inca’s”, zegt Natalia Majluf, kunsthistorica aan de universiteit van Cambridge en initiatiefnemer van de petitie. “Als je hier een vliegveld aanlegt vernietig je dit historische landschap”.

Tot nu toe komen de toeristen via het vliegveld van Cusco, waar alleen kleine toestellen kunnen landen en dat maar één landingsbaan heeft. Het nieuwe vliegveld zou in directe verbinding komen te staan met wereldsteden als New York, Mexico City en Rio de Janeiro, waardoor de stroom bezoekers alleen maar zou toenemen. En dat terwijl de UNESCO al gedreigd heeft Machu Picchu op de lijst van bedreigd erfgoed te zetten als Peru de aantallen bezoekers niet drastisch beperkt.

Het wordt ook tijd dat toeristen andere plekken gaan bezoeken en zich meer verspreiden over het land. Gebrek aan mooie steden en landschappen is er zeker niet. “Het probleem is dat het Peruaanse toerisme zo gedomineerd wordt door Machu Picchu”, zegt Mark Rice die een boek schreef over toerisme in Peru. Hij trekt een vergelijking met Engeland, “alsof bezoekers aan Engeland uitsluitend op Stonehenge af zouden komen.”

Ondertussen groeit het aantal hotels in Chinchero spectaculair, investeerders nemen alvast een voorschot op het mogelijke nieuwe vliegveld.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug